Całka nieoznaczona
tyokke: Problem z całką ∫xsin(2x+3)dx
całkuje sobie ją przez części
|u(x)=x v'(x)=sin(2x+3)
|u'(x)=1 ∫v'(x)dx= −12cos(2x+3
i teoretcznie wynik wychodzi mi taki
14sin(2x+3)−12cos(2x+3)+C
a w wolframie wychodzi
14sin(2x+3)−2cos(2x+3)+C
mógłby ktoś ocenić w którym momencie mogę robić błąd? nie mam pojęcia
2 sie 18:09
karty do gry : a zwróciłeś uwagę na nawiasy ?
2 sie 18:15
2 sie 18:18
tyokke: Czyli to nie jest pierwszy wynik w wolframie, tylko ten bardziej poniżej tak?
2 sie 18:21
Adamm: tak jak napisał karty do gry
nawiasy to nie jest twoja mocna strona
oba są wynikami
2 sie 18:34
tyokke: w jakim sensie nawiasy mogą być moją złą stroną, skoro ja tu takowych nie widzę.
Sledzac obliczenia to jest tak
−12xcos(2x+3)−∫−12cos(2x+3)dx=−12xcos(2x+3)+12∫cos(2x+3)
dx=14sin(2x+3)−12cos(2x+3)+C
Gdzie moglem wrzucic nawiasy?
2 sie 22:36
Adamm: 1. nie masz iksa na końcu
| | 1 | |
2. |
| *(sin(2x+3)−2cos(2x+3))+C |
| | 4 | |
przyjrzyj się dokładnie, to to samo, tylko wolfram automatycznie wyjął ułamek
2 sie 22:37
tyokke: okej racja, wszystko widze, wielkie dzięki
2 sie 23:06