u
kulka: Jakie rozwiazania w N ma następujący układ?
x2+2y2+3z2=802
x+2y+3z=58
z=x2
i czemu rozwiązanie jest jedyne (w N) ?
2 sie 16:30
Blee: Oczywiscie rozwiazania nie sa tylko w N natomiast zadanie polega na znalezieniu tylko takich
rozwiazan
2 sie 16:54
Adamm: | | 3x2+x | |
y=− |
| +29 <− funkcja malejąca dla liczb naturalnych |
| | 2 | |
0≥3x
2+x−56 ⇒ 1≤x≤4
x=1 to z=1, y=27, nie spełnia się
x=2 to z=4, y=22
x=3 to z=9, y=14
x=4 to z=16, y=3
równanie więc ma jedno rozwiązanie w liczbach naturalnych, x=4, y=3, z=16
2 sie 17:26
mat:
| | 58−3z−x | | 802−3z2−x2 | |
( |
| )2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
(58−3z−x)
2 =2(802−3z
2−x
2)
(58−3x
2−x)
2=2(802−3x
4−x
2)
Oczwyście x ∊{0,1,2,3,4} (o ile jest natrualny), ze wzlgedu na drugie równanie
Podstawiając po kolei widać, że tylko x=4 jest ok
z tego z=x
2=16
i y=3
2 sie 17:28