rownanie
ałwiderzejn:
2x+3y=5
x=−1
−2+3y=5
x=−1
3y=7
x=−1
x=−1
y=7/3
co mi tutaj mówi że jest tylko jedno rozwiązanie? i kiedy będą np 3 lub nieskończenie wiele?
dzięki za odp
2 sie 15:17
Jerzy:
A skąd wiadomo,że x = − 1 ?
2 sie 15:23
ałwiderzejn: mam tak w poleceniu
| | ⎧ | 2x+3y=5 | |
| uklad równań | ⎩ | x=−1 |
|
dokładnie jedno rozwiązanie
nie ma rozwiązań
dwa rozwiązania
nieskończenie wiele
2 sie 15:28
Jerzy:
Dokładnie jedno.
| | 7 | |
2(−1) + 3y = 5 ⇔ −2 + 3y = 5 ⇔ 3y = 7 ⇔ y = |
| |
| | 3 | |
2 sie 15:32