5
kacper: −x2+5x>0
co dalej
2 sie 13:54
Gdzie: −x(x−5) >0
x=0 v x=5
2 sie 13:58
Gdzie: x∊(0,5)
2 sie 13:59
Jerzy:
x2 − 5x < 0 ⇔ x(x − 5) < 0 ⇔ .... ?
2 sie 13:59
kacper: aa jeszcze zapytam, czemu nie odpowiedź (−∞,0)u(5,∞) ?
2 sie 14:04
Jerzy:

Popatrz sobie na wykres.
2 sie 14:07
kacper: chodzi o te ujemne wartosci pod kreską ?
2 sie 14:10
Jerzy:
Chodzi o przedział, w którym wykres tej funkcji leży nad osią OX.
2 sie 14:12
kacper: to jak ramiona byłyby w górę to wtedy te nawiasy i znaki nieskończoności?
2 sie 14:15
Jerzy:
To jest wykres funkcji : f(x) = −x2 + 5x
Jeśli narysujes funkcję : f(x) = x2 − 5x , wtedy ramiona będą do góry,ale zmieni się znak
Twojej nierowności ( patrz 13:59) i teraz szukamy przedziału gdzie wykres leży pod osią OX
i jest to ten sam przedział (0;5)
2 sie 14:19