Różnica n'tej potęgi i jedności
Ozjasz: Witam, czy mógłby ktoś łopatologicznie wyjaśnić skąd wynika takie przekształcenie?
8n − 1 = (8−1)(8n−1 + 8n−2 + ... + 8 + 1)
Pozdrawiam
2 sie 11:44
2 sie 11:49
Adamm: (a−b)(an−1+an−2b+...+bn−2)=
=(an+an−1b+...+abn−2)−(an−1b+an−2b2+...+bn−1)=an−bn
bo jak widać, wszystkie wyrazy poza an w pierwszym nawiasie, oraz bn w drugim, się skracają
2 sie 12:48
Adamm: pytanie, jak do tego dojść?
1+x+x
2+x
3+...+x
n=S
n
xS
n+1−x
n+1=S
n
skąd (x−1)(1+x+x
2+x
3+...+x
n)=x
n+1−1
dla x=a/b mamy naszą tożsamość
myślę że tak do tego można dojść
2 sie 12:56