Udowodnij twierdzenie...
Maciek: a) Udowodnij, że gdy w trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych jest 2 razy większy od
drugiego, to przyprostokątna przeciwległa mniejszemu kątowi, jest dwa razy większa od
przeciwprostokątnej.
b) Zapisz i udowodnij twierdzenie odwrotne do poprzedniego
2 sie 11:13
Jerzy:
Trudno dowodzić bzdurę.
2 sie 11:18
kochanus_niepospolitus:
a)
skoro jeden z kątów ostrych ma być dwa razy mniejszy od drugiego (kąta ostrego) to masz tutaj
trójkąt prostokątny o kątach: 30
o, 60
o, 90
o
| | 1 | | przyprostokątna przeciwległa kątowi 30o | |
sin 30o = |
| = |
| |
| | 2 | | przeciwprostokątna | |
2 sie 11:20
Jerzy:
@kochanus ... przeczytaj uważnie treść zadania
2 sie 11:22
g:

a) α+2α = 90 ⇒ α=30 ⇒ a/c = sin 30 = 1/2
b) a/c = sin α = 1/2 ⇒ α=30 ⇒ β=90−α=60 ⇒ β=2α
2 sie 11:22
Jerzy:
Przyprostokątna jest dwa razy większa od przeciwprostokątnej ... dobre !
2 sie 11:23
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... toć ja nie napisałem, że jest to dowód pokazujący że przyprostokątna jest 2 razy
dłuższa od przeciwprostokątnej.
ja tylko zapisałem mu co wynika z założeń i wnioski sam powinien wyciągnąć
2 sie 11:30
Maciek: Cóż... Istnieje prawdopodobieństwo że źle przepisałem zadanie, w takim przypadku przepraszam za
wprowadzenie w błąd. Oraz podanie odpowiedzi do polecenia z poprawką: zamiast jest dwa razy
większa... To dwa razy mniejsza od przeciwprostokątnej.
Z góry dziękuję za pomoc.
2 sie 11:31
Jerzy:
No to masz dwa rozwiązania.
2 sie 11:36