Rozwiąż równania wykładnicze.
ussiedeissu: Dzień dobry, chciałbym poprosić o pomoc w rozwiązaniu poniższych równań, bo mam jakoś problem,
żeby z nimi dojść do ładu.:
a)
4
√x−1+1 − 4
(2√x−1−1)0,5=7
b)
3
|x+1|+1−5*3
|x+1|−1=12
c)
2
x2−x+2+5*2
x2−x−1=26
d)
| | 1 | |
22+((x−3)/x)−5*( |
| )2+((3−x)/x)=11 |
| | 2 | |
−−
Bardzo dziękuję za odpowiedź, przepraszam za użycie w przykładach a i d specyficznego zapisu,
ale
kiedy wpisywałem liczbę do potęgi ułamka, to wyglądało to tak, jakby była ona do pomnożenia
przez
ten ułamek.
1 sie 19:21
Mila:
a) sprawdź , czy dobrze przepisane
b)
| | 1 | |
3*3|x+1|−5* |
| *3|x+1=12 /*3 |
| | 3 | |
|x+1|=t, t≥0
9*3
t−5*3
t=36
4*3
t=36
3
t=9
3
t=3
2
t=2
|x+1|=2⇔x+1=2 lub x+1=−2
x=1 lub x=−3
Spr. x=−3
L=3
|−3+1|+1−5*3
|−3+1|−1=3
3−5*3=27−15=12=P
1 sie 20:35
Mila:
c)
2x2−x+2+5*2x2−x−1=26
2x2−x−1+3+5*2x2−x−1=26
x2−x−1=t
2t+3+5*2t=26
23*2t+5*2t=26
13*2t=26
2t=2
t=1
Rozwiąż teraz równanie:
x2−x−1=1
i gotowe
1 sie 20:39
Mila:
d)
2
2+((x−3)/x)+5*2
−2+(x−3)/x=11
| | x−3 | |
2+ |
| =t taki jest wykładnik? |
| | x | |
1 sie 20:45
ussiedeissu: Tak, dokładnie taki
1 sie 20:47
Mila:
A masz odpowiedzi do zadań?
1 sie 21:18
Mila:
źle przepisałam znak we wpisie 20:45
cd
d)x≠0
2
2*2
p−5*2
−2*2
p=11
16*2
p−5*2
p=44
11*2
p=44
2
p=4
p=2
teraz rozwiąż równanie:
{x−3}{x}=2 i x≠0
x−3=2x
x=−3
======
1 sie 21:29
Mila:
a)x−1≥0⇔x≥1
4
(√(x−1)+1) − 4
((2*√(x−1)−1)*0.5)=7
√x−1=t, t≥0
4
t+1−4
(2t−1)*0,5=7
2
2t+2−2
2t−1=7
8*2
2t−2
2t=14
7*2
2t=14
2
2t=2
2t=1
=======
1 sie 21:41
ussiedeissu: Dziękuję bardzo za pomoc, odpowiedzi są następujące:
a)
x=1
14
b)
x∈{−3;1}
c)
x∈{−1;2}
d)
x=−3
−−−−−−−−−−−−−
Po ponownym rozpatrzeniu przykładu a) −> dzięki pomocy, wpadłem już też na to, jak te przykłady
rozwiązać i zaraz wstawię swoją propozycję rozwiązań; może ktoś sobie jeszcze kiedyś skorzysta.
2 sie 12:07
ussiedeissu: a)
4
√x−1+1−4
(2√x−1−1)0,5=7
Punkt 1. −> dziedzina:
x−1≥0
x≥1
D: x∈<1;+
∞)
Punkt 2. −> rozwiązanie:
4
√x−1+1−4
(2√x−1−1)0,5=7
4
√x−1 * 4 − 4
√x−1 * 4
−0,5=7
4
√x−1=2
2
2√x−1=2
1
2
√x−1=1/ :2
| | 1 | |
−−> W tym momencie mam pewność, że obie strony równania są nieujemne, bo |
| >0, a |
| | 2 | |
pierwiastek stopnia 2. zawsze przyjmuje wartości nieujemne, dlatego mogę równoważnie podnieść
to równanie stronami do kwadratu.
−−> Podnoszę pierwiastek 2. stopnia do kwadratu, który, jak wyżej, ma zawsze wartość nieujemną,
dlatego nie wprowadzam wartości bezwzględnej.
x=1
14
x∈D
Odp.: x∈{1
14}
2 sie 12:35
ussiedeissu: b)
3
|x+1|+1−5*3
|x+1|−1=12
Punkt 1. −> dziedzina:
D: x∈R
Punkt 2. −> rozwiązanie:
3
|x+1|+1−5*3
|x+1|−1=12
3
|x+1| * 3 − 5 * 3
|x+1| * 3
−1=12
3
|x+1| * 3 − 5 * 3
−1 * 3
|x+1|=12
| | 1 | |
3|x+1| * 3 − 5 * |
| * 3|x+1|=12 |
| | 3 | |
| | 5 | |
3|x+1| * 3 − |
| * 3|x+1|=12 |
| | 3 | |
3
|x+1| = 9
3
|x+1| = 3
2
|x+1|=2
x+1=2 v x+1=−2
x=1 v x=−3
x=1∈D
x=−3∈D
Odp.: x∈{−3;1}
2 sie 12:58
ussiedeissu: c)
2
x2−x+2 + 5 * 2
x2−x−1=26
Punkt 1. −−> dziedzina:
D: x∈R
Punkt 2. −−> rozwiązanie:
2
x2−x+2 + 5 * 2
x2−x−1=26
2
x2−x * 2
2 + 5 * 2
x2−x * 2
−1=26
2
x2−x * 4 + 5 * 2
−1 * 2
x2−x=26
| | 1 | |
2x2−x * 4 + 5 * |
| * 2x2−x=26 |
| | 2 | |
| | 5 | |
2x2−x * 4 + |
| * 2x2−x=26 |
| | 2 | |
2
x2−x=4
2
x2−x=2
2
x
2−x=2
x
2−x−2=0
Δ=b
2−4ac=(−1)
2−4*1*(−2)=1−4*(−2)=1+8=9
√Δ=
√9=3
| | −b+√Δ | | −(−1)+3 | | 1+3 | | 4 | |
x1= |
| = |
| = |
| = |
| =2 |
| | 2a | | 2*1 | | 2 | | 2 | |
x
1∈D
| | −b−√Δ | | −(−1)−3 | | 1−3 | | −2 | | 2 | |
x2= |
| = |
| = |
| = |
| =− |
| =−1 |
| | 2a | | 2*1 | | 2 | | 2 | | 2 | |
x
2∈D
Odp.: x∈{−1;2}
2 sie 13:38
ussiedeissu: d)
| | 1 | |
22+((x−3)/x)−5 * ( |
| )((3−x)/x)+2=11 |
| | 2 | |
Punkt 1. −−> dziedzina:
x≠0
D: x∈R\{0}
Punkt 2. −−> rozwiązanie:
| | 1 | |
22+((x−3)/x)−5 * ( |
| )((3−x)/x)+2=11 |
| | 2 | |
2
2 * 2
((x−3)/x)−5 * 2
−(((3−x)/x)+2)=11
4 * 2
((x−3)/x)−5 * 2
(−(3−x)/x)−2=11
4 * 2
((x−3)/x)−5 * 2
((x−3)/x)−2=11
4 * 2
((x−3)/x)−5 * 2
((x−3)/x) * 2
−2=11
4 * 2
((x−3)/x)−5 * 2
−2 * 2
((x−3)/x)=11
| | 1 | |
4 * 2((x−3)/x)−5 * ( |
| )2 * 2((x−3)/x)=11 |
| | 2 | |
| | 1 | |
4 * 2((x−3)/x)−5 * |
| * 2((x−3)/x)=11 |
| | 4 | |
| | 5 | |
4 * 2((x−3)/x)− |
| * 2((x−3)/x) = 11 |
| | 4 | |
| | 16 | | 5 | |
2((x−3)/x)( |
| − |
| )=11 |
| | 4 | | 4 | |
| | 11 | | 11 | |
2((x−3)/x) * |
| =11/ : |
| |
| | 4 | | 4 | |
2
((x−3)/x) = 4
2
((x−3)/x) = 2
2
−−> Ułamek =0 <=> licznik=0
x−3−2x=0
−x−3=0/ +x
−3=x
x=−3
x∈D
Odp.: x∈{−3}
2 sie 14:12