Wyznacz przeciwobraz funkcji:
załamanko: Wyznacz przeciwobraz funkcji:
f[[0,+∞)], gdzie f: R → R, f(x)= e(x−1)2
Bardzo proszę o pomoc i jeśli to nie problem − wytłumaczenie jak to się robi. Umiem zrobić
prostsze przykłady, ale niestety ten zupełnie mnie przerósł.
1 sie 14:39
Adamm: dziwnie napisane
f[[0;∞)] to wszystkie wartości jakie funkcja przyjmuje dla x∊[0;∞)
f(x)=e(x−1)2 ma takie same przedziały monotoniczności jak g(x)=(x−1)2,
ze względu na to że funkcja wykładnicza ex jest rosnąca
g(x) rośnie dla x∊[1;∞) a maleje dla x∊[0;1]
wystarczy obliczyć f(0), f(1), limx→∞ f(x)
które wynoszą po kolei: e, 1, ∞
zatem f[[0;∞)]=[1;∞)
ale mogło też chodzić o f−1[[0;∞)], czyli wszystkie x dla których f(x)∊[0;∞)
funkcja maleje dla (−∞;1] oraz rośnie dla [1;∞), czyli zbiór wartości jej to [1;∞),
czyli f−1[[0;∞)]=ℛ
1 sie 15:45
Pytający:
f: ℛ → ℛ, f(x)= e(x−1)2
dziedzina: ℛ
f[<0,+∞)] = <1,+∞) // obraz przedziału <0,+∞
f[ℛ] = <1,+∞) // obraz funkcji f (całej dziedziny), czyli przeciwdziedzina/zbiór wartości
f−1[<1,+∞)] = ℛ // przeciwobraz funkcji f (całej przeciwdziedziny), czyli dziedzina
f−1[<0,1)] = ∅ // przeciwobraz przedziału <0,1) (f nie przyjmuje wartości z tego przedziału)
f−1[<0,+∞)] = ℛ // przeciwobraz przedziału <0,+∞)
f−1[ℛ] = ℛ // przeciwobraz ℛ
1 sie 15:47
Pytający:
1 sie 15:48