Macierze
Michał: Pokaż, że jeśli A jest macierzą wymiaru m x n i B jest macierzą wymiaru n x p, to (AB)
T =
B
TA
T.
Tak się do tego zabrałem:
https://puu.sh/wYBe9/86df50d372.png
Dla (AB)
T[k, i] = ∑(n, j = 1) A[k; j] B[j; i] = ?
Nie wiem jak to dalej pociągnąć. Wykazałem to rozrysowując sobie przykładowe macierze 3x3, ale
nie wiem jak przeprowadzić ten dowód w formie sumy.
1 sie 13:11
kochanus_niepospolitus:
Zrób nie wprost
załóżmy BTAT= C ∧ (AB)T = D ; C≠D
∃k,j C[k,j] ≠ D[k,j]
I pokaż tutaj mnożenie i wykaż że Lewa = Prawej
I doprowadź do sprzeczności
1 sie 13:41
kochanus_niepospolitus:
oczywiście k,j jest w wymiarach macierzy (czyli m x p)
1 sie 13:42
g:
![rysunek](rys/133234.png)
Na górze AB, na dole B
TA
T.
Element (AB)[i,j] powstaje z wymnożenia tych samych wektorów co (B
TA
T)[j,i].
1 sie 14:18
jc:
(AB)Tik = (AB)ki = ∑r AkrBri = ∑r (BT)ir(AT)rk =(BTAT)ik
1 sie 14:22