równanie z wartością bezwzglęgna
PRQ: W jaki sposób rozwiązać takie równanie? Wychodzą mi 2 wyniki które się na zgadzają a powinien
jeden. Wykonuję je tak:
Przykład: |x| +2x +1 =0
Moja rozwiązanie :
|x| = −2x −1
x = −2x −1 v x =2x+1
3x = −1 v x=−1
x = −1/3
1 sie 12:06
Jerzy:
Dla x ≥ 0 masz: x + 2x + 1 = 0
Dla x < 0 masz: −x + 2x + 1 = 0
i działaj.
1 sie 12:08
karty do gry : |x| = −2x − 1
Założenie −2x − 1 ≥ 0 ⇒ x ≤ −1/2
|x| = − 2x − 1
−x = −2x − 1
x = −1
1 sie 12:08
PRQ: Dzięki, udało się!
1 sie 12:27