Zad
Pytający: Wyznacz te wartości parametru p dla których równanie |log3 (x+2) | = 2p −1 ma dwa rozwiązania
różnych znaków.
1 sie 08:24
Jerzy:
| | 1 | |
2p − 1 > log32 ⇔ 2p > log32 + 1 ⇔ 2p > log36 ⇔ p > |
| log36 ⇔ p > log3√6 |
| | 2 | |
1 sie 08:35
Pytający: Wartośc logarytmu nie moze byc większa.niż podstawa ?
1 sie 08:48
Jerzy:
Nie rozumiem.
1 sie 09:18
kochanus_niepospolitus:
zał.
x+2 > 0 −> x > −2
| | 1 | |
p> |
| (inaczej nie będzie dwóch rozwiązań różnych znaków −−− bo prawa strona będzie nie |
| | 2 | |
będzie liczbą dodatnią)
patrzymy dla x=0:
log
32 = 2p−1 −> p = log
3√6
i teraz zauważamy, że jeżeli p>log
3√6 to |log
3(x+2)| > log
32 ... więc będziemy mieli x>0
(oraz x<0 jako drugie rozwiązanie)
1 sie 09:51
Kacper:
Najprościej wytłumaczyć graficznie.
1 sie 15:06