Równanie z cechą liczby
Maja:
Rozwiąż równanie:
| | 2x−1 | | 4x+1 | | 5x−4 | |
[ |
| ]+[ |
| ]= |
| |
| | 3 | | 6 | | 3 | |
[..] cecha
31 lip 22:31
Adamm: 2,5<x≤3,5
ze względu na nierówność x−1<[x]≤x
| | 2x−1 | | 2x−1 | |
skąd [ |
| ]=1 lub [ |
| ]=2 |
| | 3 | | 3 | |
| | 11 | | 4x+1 | | 15 | |
oraz |
| < |
| ≤ |
| skąd |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 4x+1 | | 4x+1 | |
[ |
| ]=2 lub [ |
| ]=1 |
| | 6 | | 6 | |
teraz wystarczy posprawdzać przypadki, dla każdego mamy równanie liniowe
nie zapomnij sprawdzić rozwiązań
31 lip 22:43
Adamm: lekka pomyłka
−2,5<x≤3,5
| | 2x−1 | |
[ |
| ]=−2 lub −1 lub 0 lub 1 lub 2 |
| | 3 | |
| | 4x+1 | |
[ |
| ]=−2 lub −1 lub 0 lub 1 lub 2 |
| | 6 | |
| 5x−4 | |
| =−4 lub −3 lub −2 lub −1 lub 0 lub 1 lub 2 lub 3 lub 4 |
| 3 | |
| | −8 | | −2 | | 1 | | 4 | | 7 | | 13 | |
x= |
| lub −1 lub |
| lub |
| lub |
| lub |
| lub 2 lub |
| lub |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
z czego wszystkie sprawdzamy
31 lip 22:56
Mila:
Mam taki wzór:
| | 1 | | 2 | | n−1 | |
[a]+[a+ |
| ]+[a+ |
| ]+..+[a+ |
| ]=[n*a] |
| | n | | n | | n | |
Wtedy lewa strona:
| | 2x−1 | | 4x+1 | | 2x−1 | | 2x−1 | | 1 | | 2x−1 | | 4x−2 | |
L=[ |
| ]+[ |
| ]=[ |
| ]+[ |
| + |
| ]=[2* |
| ]=[ |
| ] |
| | 3 | | 6 | | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | |
mamy równanie :
stąd:
| | 2 | | 1 | | 4 | | 7 | |
x∊{− |
| , |
| , |
| , |
| ,2} |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
31 lip 23:05
Mila:
Adamm masz może książkę Pawłowskiego z zadaniami przygotowującymi do olimpiad?
Sąsiadka przyniosła mi zadanie i chyba jest błąd w treści, ma dość niechlujnie zapisane
zadanie.
31 lip 23:14
Adamm: żadnych tego typu książek nie posiadam
31 lip 23:18
Mila:

Dziękuję za odpowiedź. Może 5−latek będzie miał, bo lubi kupować książki.
Poszukam w internecie.
31 lip 23:39
Adamm: można byłoby zapytać się też Rafala
on interesuje się rzeczami typu olimpiady, a ostatnio wchodził na forum
31 lip 23:45
Mila:
Właśnie to zauważyłam. Zadanie jest proste, poprawiłam dane i sprawdza się wszystko.
Ciągi rekurencyjne i równość do sprawdzenia.
31 lip 23:54