matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trapez
Jasiek:
Oblicz pole trapezu o przekątnych długości 15 i 20 oraz wysokości równej 12
31 lip 22:02
Saizou :
W ΔAFC z tw. Pitagorasa (a+y)
2
=20
2
−12
2
a+y=16 W ΔBED z tw. Pitagorasa (a+x)
2
=15
2
−12
2
a+x=9
1
1
P=
(a+y+a+x)h=
(2a+x+y)*12=6*25=150
2
2
31 lip 22:17
Eta:
2 razy Pitagoras to a=16+9−b ⇒ a+b=25 P=25*6=150
31 lip 22:41