Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5}
martyna: Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5} losujemy dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia A, polegającego na wylosowaniu licz,których iloczyn jest liczbą
parzystą.
Na necie wszyscy tylko piszą wynik 16/25 i nikt jak do niego dojść
pomocy
31 lip 14:32
martyna: "kiedy ioczyn dwóch liczb jest parzysty? kiedy mnożymy 2 liczby parzyste albo jedną parzystą i
jedną nieparzystą czyli |A|= 52 − 32 "
nie rozumiem
31 lip 14:33
martyna: skąd te 5
2−3
2![](emots/2/pytajnik.gif)
?
31 lip 14:35
mat: W tym przypadku |Ω|=5*5=25
Kiedy iloczyn jest liczbą parzystą? (gdy chociaz jedna jest parzysta)
Policzmy te ktoe są nieparzyste (obie muszą być nieparzyste) 3*3 = 9
więc nasze zdarzenie A jest mocy |A|=25−9=16
31 lip 14:37
kochanus_niepospolitus:
podzielmy na 3 przypadki:
1) losujemy nieparzystą, a później parzystą:
2) parzystą i parzystą:
3) parzystą i nieparzystą:
| 16 | |
P(A) = P(A1) + P(A2) + P(A3) = |
| |
| 25 | |
31 lip 14:37
Jerzy:
Zdarzeń elementarnych masz: 5*5 = 25
Teraz wypisz sprzyjajace: (1;2) (2;1) (1;4) (4;1) ...... i wypisuj dalej.
31 lip 14:37
kochanus_niepospolitus:
Inny sposób.
Zauważ, że iloczyn może być liczbą parzystą lub nieparzystą. Jednak iloczyn dwóch liczb będzie
liczbą nieparzystą tylko i wyłącznie wtedy kiedy będzie mnożył ze sobą dwie liczby
nieparzyste.
Z prawdopodobieństwa odwrotnego:
| 3 | | 3 | | 9 | | 16 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| * |
| = 1 − |
| = |
| |
| 5 | | 5 | | 25 | | 25 | |
31 lip 14:38