sprowadz do postaci ogolnej
czitos: −3x(x+5)
2−6 powinno wyjsc: −3x
2−30x−81
![](emots/2/pytajnik.gif)
31 lip 12:09
Jerzy:
Nie ma cudów.
31 lip 12:10
czitos: to co robie zle?
31 lip 12:17
Jerzy:
Masz o jeden x za dużo. Ma być:
−3(x + 5)2 − 6 = −3(x2 + 10x + 25) = −3x2 − 30x − 75 − 6 = −3x2 − 30x − 81
31 lip 12:21
czitos: ale ja podalem taki sam wynik
31 lip 12:25
yht:
Jurkowi chodzi o −3x(x+5)2−6
31 lip 12:28
Jerzy:
Ale podałeś inną funkcję: −3x(x+5)2 − 6 , a to jest funkcja trzeciego stopnia.
31 lip 12:28
czitos: aaaa, przepraszam niechacy
31 lip 12:29
yht:
chyba że to był znak mnożenia
31 lip 12:47