całki
Ja: Oblicz pole powierzchni obszaru ograniczonego łukami paraboli y=4 − x
2 oraz y=x
2 − 2x
Mógłby to ktoś rozpisać?
26 sty 21:31
Basia:
szukamy najpierw punktów przecięcia krzywych czyli rozwiązujemy układ równań
y = 4−x2
y=x2−2x
4−x2 = x2−2x
−2x2 +2x + 4 = 0 /:2
−x2+x+2=0
Δ=12−4*(−1)*2 = 1+8=9
√Δ=3
x1 = −1−3−2 = 2
x2 = −1+3−2 = −1
teraz musisz naszkicować te parabole; z rysunku wynika, że
P= ∫−10 (4−x2) dx − ∫−10 (x2−2x)dx + ∫02 (4−x2) dx − ∫02 (x2−2x) dx
i to się z całą pewnością ≠43 co zresztą widać gołym okiem na rysunku
o ile nie pomyliłam się w rachunkach to P=9
27 sty 03:58
Ja: a skąd wyszły te oznaczenia 0 i −1?
27 sty 14:54
Ja:
27 sty 23:25
on: mam pytania. w calce na poczatku odejmuje funkcje ktora na wykresie jest nizej tak?
pytanie druge. dlacego basiu rozbilas granice funkcji na <−1,0> i <0,2>
27 sty 23:54
on: odswiezam
28 sty 00:44