promień okręgu wpisanego w n-kąt foremny jest równy 2. Oblicz pole tego n-kąta g
małg: promień okręgu wpisanego w n−kąt foremny jest równy 2. Oblicz pole tego n−kąta gdy n=3.
31 lip 08:38
Jerzy:
Masz trójkąt równoboczny. Oblicz jego bok ze wzoru na wysokość pamiętając,że promień okręgu
wpisanego stanowi 1/3 wysokości.
Mając bok łatwo policzysz pole.
31 lip 08:56
małg: Bardzo dziękuję!
31 lip 09:15
Adamm:
![rysunek](rys/133222.png)
r=2, n=3
P=6sin(120
o)=6sin(60
o)=3
√3
tak poza tym, lim
n→∞ P
n = πr
2, czyli tyle ile wynosi pole całego okręgu
31 lip 20:16