trapez
Bartek: Okrąg wpisano w trapez równoramienny
Wiedząc,że odległość środka tego okręgu od punktu przecięcia przekątnych trapezu
ma się w stosunku do promienia tego okręgu jak 1:5
Wyznacz stosunek obwodu okręgu do obwodu trapezu
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
30 lip 21:39
Eta:
![rysunek](rys/133212.png)
Ooo....... widzę trapez
![emotka](emots/1/mruga.gif)
1/ rysunek
| r+z | | x | | x | | 3 | | 3 | |
3/ΔAFB ∼ ΔCFD ⇒ |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒x= |
| y |
| r−z | | y | | y | | 2 | | 2 | |
| 3 | | √6 | |
4/ w ΔBOC : r2=x*y to r2= |
| y2 ⇒ r= |
| y |
| 2 | | 2 | |
5/ obwody: okręgu i trapezu
L
o=2πr =
√6πy i L
t=4x+4y= 10y
=========
Pozdrawiam Wszystkich
30 lip 23:46
5-latek: Pozdrawiam
31 lip 00:03