Znaleźć macierz przekształcenia liniowego
Nicole: Znaleźć macierz przekształcenia liniowego, wiedząc że zachodzą podane nierówności.
zad 1
F(5, 0) = (3, 2), F(0, −3) = (−5, 7).
30 lip 17:04
Pytający:
[a b] [5] [3]
[c d] * [0] = [2]
| ⎧ | a*5 + b*0 = 3 ⇒ a=3/5 | |
| ⎩ | c*5 + d*0 = 2 ⇒ c=2/5 |
|
[a b] [0 ] [−5]
[c d] * [−3] = [7 ]
| ⎧ | a*0 + b*(−3) = −5 ⇒ b=5/3 | |
| ⎩ | c*0 + d*(−3) = 7 ⇒ d=−7/3 |
|
Szukana macierz przekształcenia:
[3/5 5/3]
[2/5 −7/3]
30 lip 17:26
Pytający:
I w zadaniu podane są równości, nie nierówności.
30 lip 17:28
Nicole: Thx
30 lip 18:02
Nicole: tak, mój błąd nie wiem skąd to się wzięło, już wcześniej zauważyłam
30 lip 18:03