trójkąt równoboczny
Dora: Dany jest trójkąt równoboczny ABC. Niech P bedzie wewnątrz trójkata tak że ∡BAP = 2∡PBA oraz
∡PCB = 3∡PBA. Oblicz ∡BAP.
30 lip 14:14
Dora: Nikt nie umie?
1 sie 10:36
kochanus_niepospolitus:
![rysunek](rys/133233.png)
3α + β = 180
o
2α+b = 60
o
a + 3β = 60
o
β + c = 60
o
x+y+α = 180
o
b+y+a = 180
o
c+x+3β = 180
o
i masz siedem równań z siedmioma niewiadomymi ... wyliczasz α ... a następnie 2α (czyli kąt
∡BAP)
1 sie 10:59
mat:
Błędnie zaznaczony kąt PBA=α
1 sie 19:15
Mila:
![rysunek](rys/133237.png)
rysunek
1)
3α<60
o
α<20
o
2)
α=12
o ?
1 sie 19:22
Dora: Nadal nie wiem jak to policzyć
2 sie 08:45
Mila:
Patrz na rysunek:
3α<60o i 3α>30o⇔
10o<α<20o
i to powinno wystarczyć.
Skąd masz to zadanie i jaka jest odpowiedź?
2 sie 14:54
Dora : odpowiedz to 15o
2 sie 15:44
Mila:
Który kąt z rysunku ma miarę 15o?
2 sie 16:19
Mila:
Czy to nie jest przypadkiem test wyboru?
2 sie 16:20
Dora : nie to podobno idzie z cevy
2 sie 16:49
Mila:
Dobra, pomyślę.
2 sie 16:53
Blee:
Mila ... propozycja ... zaznacz trzy takie punkty P (po jednym na wierzcholek) beda one tworzyc
trojkat rownoboczny.
Wtedy powinnismy byc w stanie pokazac ze trojkaty PP'B , PP''C sa jednakowe, wiec PB = PC, wiec
60 − α = 3α.
To tylko taka mysl. Nie ma mnie przy kompie wiec nie moge tego narysowac i sprawdzic.
2 sie 17:25
kochanus_niepospolitus:
no to przetestujmy co napisałem wcześniej
2 sie 17:46
kochanus_niepospolitus:
![rysunek](rys/133242.png)
Odcinki tego samego koloru są równe (wynika z konstrukcji punktu P oraz N i M których
konstrukcja jest analogiczna jak punktu P.
Wystarczy teraz pokazać, że ∡MAP = ∡PCN = ∡NBM
W tym momencie na mocy tw. cosinusów wynika, że |PM| = |MN| = |NP|, czyli ΔPNM jest
równoboczny.
Teraz należy wykazać, że |CP| = |BP| jeżeli to zrobimy, to wiemy, że ΔBPC jest równoramienny,
więc ∡PBC = ∡PCB, podstawiamy i wychodzi α = 15
o,
czyli szukany kąt (2α) = 30
o
2 sie 18:00
Mila:
Arturku, dziękuję − rozpiszę Twój pomysł. Mam jeszcze pomysł z obrotem .
Liczyłam i pewnie mam pomyłkę, bo miałam wynik 12o.
2 sie 18:24