narysuj funkcję
Sebisson: | 1 | |
Hej, mam narysować sobie funkcję f(x)= |
| |
| x3−x | |
| −3x2+1 | |
wyliczyłem pochodną I stopnia, jest ok, |
| , przyrównałem do zera ładnie |
| x6−2x4+x2 | |
pięknie, mam monotoniczność.
Ale teraz jak mam liczyć pochodną II rzedu i przyrównać do 0 to robi się masakra, i jestem
przekonany że to można o wiele prościej zrobić, oczywiście bez liczenia współrzędnych i
nanoszenia pkt na układ współrzędnych.
30 lip 10:02
Blee:
Nie mozna.
Mozna sobie lekko ulatwic poprzez zbadanie parzystosci/nieparzystosci (ta funkcja jest
nieparzysta) funkcji.
Aby ta funkcje narysowac nalezaloby zbadac przebieg zmiennosci tejze funkcji.
Z monotonicznosci funkcji + wiedzy o asymptotach mozna wywnioskowac czy w danych przedzialach
bedzie punkt.przegiecia czy tez nie oraz czy funkcja bedzie.wklesla.czy wypukla (ale
wyliczenie konkretnych wspolrzednych tylko z drugiej pochodnej)
Ps. Dobra rada −−− nigdy nic nie rob z mianownikiem w pochodnej (zostaw go w tym przypadku w
formie (x3−x)2 ). Wtedy postac licznika drugiej pochodnej bedzie troche ladniej wygladala
i latwiej Ci bedzie zrobic grupowanie.
30 lip 10:10
Sebisson: QQ no to zaraz postaram się coś porobić z tym, na razie mam w liczniku drugiej pochodnej chore
wyrażenie 2x(6x
6−9x
4+4x
2−1) brak pomysłow jak skrócić to z (x
3−x)
4
30 lip 10:14
Blee:
Licznik f'' = (−6x)(x
3−x)
2 − (−3x
2+1)(2(3x
2+1)(x
3−x) = (x
3−x)(.... i co tutaj bedzie w
nawiasie
![](emots/2/pytajnik.gif)
)
I metoda grupowania juz troche ladniejszy masz licznik, co nie
![](emots/2/pytajnik.gif)
30 lip 10:29
Sebisson: dobra, masz mnie, widzę o co kaman
![](emots/2/zeby.gif)
dziękuję.
30 lip 11:27
kochanus_niepospolitus:
Tak więc ... zapamiętaj −−− nie skracamy z mianownikiem w ten sposób wystarczy napisać:
∀{x∊Df'') "mianownik" (tutaj wpisujemy wyrażenie z mianownika) > 0
i później patrzymy już tylko na licznik
30 lip 11:32