Teoria liczb? Logika?
Raf: Czy prawdą jest, że suma liczb nieparzystych jest 2 razy większa od sumy wszystkich liczb
naturalnych?
30 lip 00:25
Adamm: a ile wynosi ta suma wszystkich liczb naturalnych? potrafisz wskazać liczbę?
30 lip 00:33
Raf: To nie jest prawda, tak? Nie podchodź do mnie, proszę, jak do licealisty, bo ktoś taki
odpowiedziałby na przykład, że zbiór liczb nieparzystych wcale nie jest równoliczny ze zbiorem
liczb naturalnych. Tok rozumowania "na logikę" czy intuicyjny odpada. Prosiłbym o konkretną
odpowiedź, ewentualnie link do definicji lub konkretnego dowodu/przykładu
30 lip 00:48
Adamm: zadaj swoje pytanie konkretnie
co to jest według ciebie suma wszystkich liczb naturalnych
∑n=1∞n ?
30 lip 00:54
Raf: Załóżmy, że chodzi o sumy nieskończone, tak
30 lip 00:56
liczba:
1+3+5+...+(2n−1)= n
2
wniosek...........................
30 lip 00:56
Adamm: jak sumujemy normalnie, to nie przypisujemy ∑n=1∞n żadnej konkretnej wartości,
więc mowa o tym czy jest większa, czy nie, jest bez sensu
30 lip 00:57
Raf: Ok, dzięki!
30 lip 01:04
Saizou :
Zbiór liczb naturalnych jest równoliczny ze zbiorem liczb nieparzystych
Wystarczy wskazać funkcję, która działa ze zbioru liczb naturalnych w zbiór liczb nieparzystych
i powinna być ona bijekcją.
Np. f: ℕ → {2k+1, k ∊ ℕ}
f(x)=2x+1
f jest bijekcją (łatwo to pokazać)
30 lip 12:58