geometria
Proba: Nie wiem jak ruszyć to zadanie, może ktoś zna sie na geometrii:
W trójkącie ABC kąt ABC = 75o, kąt BAC = 60o, AB=8.
Poprowadzono symetralną boku BC która przecina się z dwusieczną kąta BAC w punkcie D.
Oblicz długość odcinkac DC.
29 lip 22:09
Mila:
![rysunek](rys/133202.png)
D∊symetralnej BC, jest jednakowo odległy od końców tego odcinka
Z tw. sinusów:
1)
| √3 | |
a=2R*sin60=8√2* |
| ⇔a=4√6 |
| 2 | |
2)
|SC|=2
√6
|PS|=|SC|=2
√6
|PC|=2
√6*
√2=2
√12=4
√3
3) W ΔADP: ∡ADP=15
0
|PD|=... oblicz
h=|PD|−2
√6
4) W CSD:
x
2=h
2+|CS|
2
dokończ obliczenia.
29 lip 23:12
Proba: Dokończyłem wyszło mi 4
√2
29 lip 23:18
Mila:
Też mam taki wynik. Posprawdzaj od początku wszystkie rachunki.
Skąd masz to zadanie?
Wszystko jasne?
29 lip 23:27
Proba: Tak jasne, sam początek z tym okregiem opisanym było juz dużą wskazówką
29 lip 23:38
Eta:
![rysunek](rys/133203.png)
1/ Z treści zadania
dwusieczna DE i symetralna kąta A przecinają się w punkcie D leżącym
na okręgu opisanym na trójkącie ABC
2/ z tw sinusów |BC|=4
√6 to |EC|=2
√6
3/ kąty wpisane BCD i BAD mają równe miary po 30
o
4/ z ΔEDC o kątach 30
o,60
o,90
o
mamy : |DC|=4
√2
=========
29 lip 23:41
Eta:
Poprawiam początkowy zapis :
.....dwusieczna kąta A i symetralna DE przecinają się w punkcie D .......
sorry
30 lip 01:07