zad
Sophie: Iloczyn dodatnich liczb a i b jest równy 1350. Ponadto 15% liczby a jest równe 10% liczby b.
Stąd wynika, że b jest równe
29 lip 09:55
Sophie: ktokolwiek ?
29 lip 10:00
5-latek: A co od siebie ? czytaj zadanie i pisz
np iloczyn aibjest rowny 1350
to a*b= 1350
czytaj dalej i pisz
29 lip 10:04
Sophie: A) 9
B) 18
C)45
D) 50
29 lip 10:09
Sophie: m=1 i a=1 tak bo jak takie same to sa równoległe
29 lip 10:09
Sophie: odpowieddz m(0,4)
29 lip 10:10
Sophie: sory to nie do tego zadania ,ale post z 10:09 tak
29 lip 10:11
Sophie: mam 15/100a=10/100b
15/100a=1/10b /*10
150/100a=b
b=15/10
29 lip 10:13
Sophie: gdzie robie źle
29 lip 10:13
Sophie:
29 lip 10:16
Sophie: hello help
29 lip 10:24
5-latek: Teraz ide kosic ogrodki
Jesli nikt nie pomoze to potem spojrze
29 lip 10:29
Blee:
No dobrze.
Obliczylas ze b = 15/10 a
Podstaw to teraz do rownania z poczatku zadania czyli a*b=1350
29 lip 10:45
Sophie: a=900
29 lip 11:20
Blee:
Raczej jak juz to a
2 = 900
29 lip 11:33
Blee:
Pamietaj. Jak juz cos obliczysz to podstaw do wyjsciowego rownania i sprawdz czy sie zgadza.
A druga sprawa −−− mniej ADGD a wiecej cierpliwosci i dokladnosci.
Bo brakow w wiedzy raczej nie mam. Problemem jest 'zjadanie' czegos.poprzez.pospiech.
29 lip 11:35
Sophie: dziena
29 lip 11:38
Eta:
a,b>0 a
| | 2 | |
ab=1350 i 0,15a=0,1b ⇒a= |
| b |
| | 3 | |
| | 2 | |
to |
| b*b=1350 i b>0 ⇒ b2=2025 i b>0 |
| | 3 | |
zatem
b=45
29 lip 19:54