zad
Sophie: Znajdz wszytskie takie liczby rzeczywiste b, aby wielomian w(x)=(x2+bx+4)(x−1) miał trzy
różne pierwiastki ,których suma jest mniejsza od 9 .
28 lip 20:55
Sophie: Proszę serdecznie o wytłumaczenie
28 lip 20:55
Pytający:
28 lip 21:10
Adamm: b≠−5 bo pierwiastkiem x2+bx+4=0 nie może być x=1
Δ=b2−16>0 skąd b<−4 lub b>4
i z wzorów Viete'a, warunek o sumie pierwiastków możemy zapisać jako
−b+1<9 czyli −8<b
i ostatecznie
−8<b<−4 lub 4<b
28 lip 21:14
Benny: Oznaczmy przez Q(x)=x2+bx+4
Q(1)≠0
b≠−5
b2−16>0
1−b<9
b>−8
Czyli masz tak:
b2−16>0 oraz b>−8 oraz b≠−5
28 lip 21:14
Adamm: no i jeszcze b≠−5, więc ostatecznie ostatecznie będzie
b∊(−8;−5)∪(−5;−4)∪(4;∞)
28 lip 21:15
Sophie: DLa jakich wartości parametru m rówananie (x−2)[(m+1)x2−4mx+m+1]=0
ma trzy różne pierwiastki ujemne ?
28 lip 21:38
Benny: Nie ma takiego m.
28 lip 21:41
Sophie: m∊(−1;−1/3) − (−5/13)
28 lip 21:43
Sophie: to jest odpowiedz a ja potrzebuje rozwiązania
28 lip 21:43
Benny: No to odpowiedź jest zła. x1=2>0 sprzeczność
28 lip 21:45
Sophie: dlaczego ?
28 lip 21:46
Adamm: 4(m+1)−8m+m+1≠0
m≠5/3
m≠−1
Δ=16m2−4(m+1)2>0
i albo
m+1 oraz −4m>0
albo
m+1 oraz −4m<0
28 lip 21:48
Benny: No, bo w poleceniu masz dla jakiego 'm' są 3 pierwiastki ujemne. Jednym pierwiastkiem jest 2.
28 lip 21:48
Sophie: okej dzięki
28 lip 21:51
Sophie: Znajdz wszystkie liczby rzeczywiste b takie ,że zbiór rozwiązań równania
(x3+3x2−4)(x2+bx−4)=0
28 lip 21:54
Sophie: jest zbiorem trzelementowym
28 lip 21:54
Sophie: .
28 lip 21:54
Benny: @Adamm ?
28 lip 21:55
Sophie: sophie
28 lip 21:57
Adamm: x3+3x2−4=0
rozwiąż to równanie, potem ktoś sprawdzi
28 lip 21:57
Sophie: x=−4 i x=0
28 lip 21:58
Adamm: pokaż swoje obliczenia
28 lip 21:58
Sophie: jeszcze x=1
28 lip 22:00
Benny: @Adamm Czy aby na pewno dobrze przeczytałeś poprzednie zadanie?
28 lip 22:00
Adamm: Benny, zapomnijmy o tym
Sophie, obliczenia, nie rozwiązanie
28 lip 22:01
Sophie: użyłąm schematu Hornera i mamy
(x−1)(x−4)x(x2+bx−4)=0
28 lip 22:04
Adamm: ok, czyli zauważyłaś że x=1 jest pierwiastkiem, i podzieliłaś przez x−1, tak?
w takim razie źle
podstaw sobie x=0, x=4 do równania x3+3x2−4=0
28 lip 22:07
Adamm:
| 1 | 3 | 0 | −4
1 | 1 | 4 | 4 | 0
x3+3x2−4=(x−1)(x2+4x2+4)=(x−1)(x+2)2
rozwiązania to x=1 oraz x=−2
28 lip 22:10
Adamm: mam nadzieję że to jest zrozumiałe
dalej, x2+bx−4=0 musi mieć pierwiastek, inaczej mamy tylko 2
Δ=b2+16>0 czyli zawsze mamy 2 pierwiastki
dalej, x=1 lub x=−2 musi być pierwiastkiem x2+bx−4=0
podstaw kolejno x=1, x=−2, wyznacz b, i dla odpowiednich b wyznacz ich pierwiastki
napisz swoje obliczenia to sprawdzę
28 lip 22:13
Adamm: dla odpowiednich b wyznacz pierwiastki x2+bx−4=0
28 lip 22:14
Sophie: ok a drugi nawias?
28 lip 22:15
Sophie: z pierwszego x=−4
x=1
z drugiego x=−2 v x=2
28 lip 22:19
Adamm: no i w porządku
czyli faktycznie dla tych wartości mamy 3 rozwiązania
zatem napisz odpowiedź, b∊{...}
28 lip 22:22
Sophie: dzięki
28 lip 22:23