Trygonometria :))))
5-latek: Rozwiazaniem rownania elelmetrnego cosx=p jest x
1= n*360
o+α oraz x
2= n*360
o−α
Jesli α=9
o to
Zadanie nr 508
a) Rozwiaz rownanie cos4α=0
Podaj interpretacje rozwiazan na kole trygonometrycznym
b) Rozwiaz rownanie 8x
4−8x
2+1=0
c) Oblicz cos4α jako funkcje cosα
| 1 | | 3 | |
d) na podsatwie a−c) oblicz cos |
| π i cos |
| π |
| 8 | | 8 | |
e) Zbadaj przebieg funkcji wf(x)= 8x
4−8x
2+1 w przedziale <−1,1>
Sporzad wykres
f)Przyjmij x=cosα i zbadaj jakim wartosciom α odpowiadaja miejsca zerowe i ekstrema funkcji f
g) Zbadaj przebieg funkcji F(α)= 8cos
4α−8cos
2α+1 u [rzedziale <−0,5π, 0,5π>
Korzystajac z wynikow otrzymanych w punktach a−d) ustal najdogodniejsza kolejnosc rozwiazania
dalszych punktow zadania
a) cos 4α=0
4α= u
cos u=0
Jak na kole ?
b)
8x
4−8x
2+1=0
Δ= 64−32=32
x
1= U{
√2−√2{2} lub x
1= −U{
√2−√2{2}
x
2= U{
√2+√2{2}lub x
2= −U{
√2+√2{2}
c) cos4α= cos(2*2α)= cos(2*(cos
2α−sin
2α)
Z tego ma wyjsc
cos4α= 8c0s
4α−8cos
2α+1
28 lip 18:46
5-latek: Tam ma byc jesli α=0o a nie 9o
28 lip 18:47
Jerzy:
Cześć
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Ruchome ramię kàta pokrywa się z osià OY.
28 lip 19:20
Jerzy:
Zauważ też,że jest to nieparzysta wielokrotnosc kata 90.
28 lip 19:32
5-latek: czesc
Jerzy
| 1 | | π | |
Wyszlo mi ze x= |
| π+ |
| *k |
| 8 | | 4 | |
1/8*π= 22,5
o
28 lip 20:55
Jerzy:
4x = (2k + 1)* π/2 ⇔ x = π/8 + π/4*k ..... i o to chodzi
28 lip 22:47
5-latek:
![rysunek](rys/133199.png)
Dobrze. Juz z a) wiem o co chodzi .
Teraz c) ale juz jutro policze to inaczej
cos4α= cos(2α+2α)
28 lip 22:54
5-latek: Ze wzoru \cos(α+β) mam
cos4α= cos2α*cos2α−sin2α*sin2α
cos4α= ( cos2α)2−(sin2α)2
cos4α= (cos2α−sin2α)2−(2sinα*cosα)2
cos4α= cos4α−2cos2α*sin2α+sin4α−4*sin2α*cos2α
cos4α= cos4α−6sin2α*cos2α+sin4α
Teraz sin2α= 1−cos2α
to
cos4α= cos4α−6*(1−cos2α)*cos2α+sin4α
cos4α= cos4α−6cos2α+6cos4α+sin4α
cos4α= 7cos4α−6cos2α+sin4α
Teraz tak
skoro sin2α= 1−cos2α⇒ moge zapisac ze
sin4α= (1−cos2α)2= 1−2cos2α+cos4α
to
cos4α= 7cos4α−6cos2α+1−2cos2α+cos4α
cos4α= 8cos4α−8cos2α+1
===============================
czyli mam to
Co nam to daje do dalszsej czwsci zdania ?
29 lip 10:25
5-latek:
29 lip 20:05
Pytający:
Zauważ, że
| π | | 3π | |
cos(4* |
| )=cos(4* |
| )=0 |
| 8 | | 8 | |
| π | | 3π | |
Obie wartości, tj. cos( |
| ) i cos( |
| ), otrzymasz rozwiązując równanie: |
| 8 | | 8 | |
8x
4−8x
2+1=0, dla x>0
| π | | π | | 3π | |
x>0, bo cosinus jest dodatni na przedziale (0, |
| ), do którego należą |
| , |
| . |
| 2 | | 8 | | 8 | |
| π | | 3π | |
Ponadto na tym przedziale cosinus jest malejący, więc cos( |
| )>cos( |
| ). |
| 8 | | 8 | |
y=x
2, y≥0
8y
2−8y+1=0
Δ=32
29 lip 20:45
5-latek: Teraz rozumiem dziekuje
29 lip 21:08
5-latek: To teraz proszse o nkierowane w nastepnych podpuntach
Do d) mamy juz zalatwione
29 lip 21:48
Pytający:
e) f(x)=8x
4−8x
2+1 jest funkcją parzystą, zatem można ograniczyć się to badania przedziału
<0,1>, a reszta wykresu będzie symetryczna.
Miejsca zerowe masz policzone w podpunkcie d).
f'(x)=32x
3−16x=16x(
√2*x−1)(
√2*x+1), stąd ekstrema, monotoniczność
f(0)=f(1)=1
i można rysować:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+8x%5E4-8x%5E2%2B1
30 lip 14:07
5-latek: dzieki za pomoc .
30 lip 14:12
5-latek: To liczymy ekstrema
czyli przyrownujemy pochodna do zera
32x
3−16x=0
16x(2x
2−1)=0
16x(
√2x−1)(
√2+1)=0
| 1 | | 1 | |
stad x=0 lub x= |
| lub x= − |
| |
| √2 | | √2 | |
Co z monotonicznoscia?
30 lip 22:19
Pytający:
Patrzysz na znak pochodnej.
f'(x)>0 ⇒ f rośnie
f'(x)<0 ⇒ f maleje
przedział | x |
√2x−1 |
√2x+1 | f'(x) | f(x)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| 1 | |
(0, |
| ) | + | − | + | − | ↘ |
| √2 | |
| 1 | |
( |
| ,1) | + | + | + | + | ↗ |
| √2 | |
30 lip 23:03
5-latek: OK. To przeanalizuje .
30 lip 23:16