kombinatoryka
Ka:
![rysunek](rys/133196.png)
Bok kazdego kwdracika wynosi 1 cm. Ile jest sposobów wyłożenia kafelkami 1cm x 1cm oraz 1cm x
2cm posadzki pokazanej na rysunku?
28 lip 15:31
mat: policz na ile sposobów możesz położyć 1 kafelek (1na2), 2 kafelki (1na2)...
28 lip 15:40
Ka: Nie mogę tego ogarnąć niestety
28 lip 15:48
mat: no mozesz policzyć, to nie jest jakieś przesadnie trudne zadanie...
wyobraź sobie ze masz kafelek wielkości dwóch kwadratów i przesuwaj nim w pionie
i poziomie
28 lip 16:08
mat: 3+2+1 (pion) +3+2+1 (poziom)= 12 − na tyle sposobow mozna ustawic jeden kafelek co nie,
itd..
28 lip 16:09
Jerzy:
Nie do końca mat , w pierwszym pionie mogą stanąć dwie kafelki 1x2.
Podobnie w ostatnim poziomie.
28 lip 16:28
mat: tak! ale na razie mówie o rozstawieniu JEDNEGO kafelka po całosci
28 lip 16:28
mat: potem bym pomyslal nad rozstawieniem 2,3 i 4
28 lip 16:29
Jerzy:
Teraz OK
28 lip 16:30
mat:
28 lip 16:33
Pytający:
Zawsze można pobawić się w rekurencję:
■
■■
■■■
■■■■
=
□
■■
■■■
■■■■
+
□
□■
■■■
■■■■
_______________________________
■■
■■■
■■■■
=
□■
■■■
■■■■
+
□□
■■■
■■■■
+
□■
□■■
■■■■
_______________________________
itd.
Aż dojdziemy do prostych "figur" typu:
■
■ = ■■ = 2
■
■
■ = ■■■ = 3
■ ■■ ■■ ■
■■ = ■ = ■ = ■■ = 3
_______________________________
■■
■■
=
■□
■■
+
□□
■■
+
■□
■□
=3+2+2=7
_______________________________
■
■■■
=
□
■■■
+
□
□■■
=3+2=5
_______________________________
Wynik mi wyszedł 140.
28 lip 17:23
Ka: Pytający jak policzyłes ten wynik?
28 lip 17:45
Pytający:
Ano przedstawioną wyżej metodą.
28 lip 20:22