liczby naturalne
Daroo: | a3 | | b3 | | c3 | |
Niech a,b,c naturalne i takie że |
| + |
| + |
| =7. |
| (b+3)(c+3) | | (c+3)(a+3) | | (a+3)(b+3) | |
Oblicz a+b+c.
28 lip 15:05
Adamm: a
3(a+3)+b
3(b+3)+c
3(c+3)=7(a+3)(b+3)(c+3)
wszystkie z a, b, c muszą dzielić się przez 3
możemy więc zapisać a=3x, b=3y, c=3z
3x
3(x+1)+3y
3(y+1)+3z
3(z+1)=7(x+1)(y+1)(z+1)
| x+y+z | | x3+y3+z3 | |
3√(x+1)(y+1)(z+1)≤ |
| +1≤( |
| )1/3+1 |
| 3 | | 3 | |
| x3+y3+z3 | |
3√3x3(x+1)/7+3y3(y+1)/7+3z3(z+1)/7≤( |
| )1/3+1 |
| 3 | |
x
3+y
3+z
3≤4496
mamy ograniczenie, chociaż ogromne
stąd x, y, z≤16
można uruchomić jakiś program i te liczby wyznaczyć
28 lip 17:07
mat: patrzyłem z ciekawości w wolphramie, to nie wskazał zadnych rozwiązań naturalnych
28 lip 17:13
Adamm: a=6, b=3, c=3
jest rozwiązaniem
więc coś sknociłeś chyba mat
28 lip 17:21
mat: to moze zle podstawilem, dzieki!
28 lip 17:22
Adamm: no i to jedyne rozwiązanie bo jeszcze sprawdziłem
28 lip 17:23
mat: oczywiscie z doklladnoscią do permutacji
![](emots/2/zeby.gif)
a=3, b=6, c=3
a=3, b=3, c=6
28 lip 17:25
Daroo: Adamm może napisać sposób obliczenia 3,3,6
28 lip 17:47
Adamm: sprawdziłem po kolei wszystkie możliwości
a raczej program za mnie to zrobił
28 lip 18:37
Daroo: Ale to zadanie nie jest z informatyki
28 lip 18:57
Adamm: to sprawdzaj ręcznie jak wolisz
tak też dojdziesz do wyniku
x≤y≤z≤16 to masz 136 opcji
28 lip 19:00
Adamm: a nie, 816
28 lip 19:02
Daroo: no na piechote to nie
28 lip 19:06
mat: mozna napsiac program ktory to sprawdzi
28 lip 19:08
Adamm: spróbuj szukać jakiś własności
na przykład jedna z liczb x, y, z musi dawać resztę 1 z dzielenia przez 2
28 lip 19:11
mat: zastanawialem sie czy nie daloby sie pokazac czegos takiego, ze kazdy z tych clzonow
mus byc naturalny... ale nie wiem
28 lip 19:13
Adamm: nie musi
popatrz na rozwiązanie
28 lip 19:16
mat: coś dziś chyba ślepy jestem...
dzieki!
28 lip 19:38