długość odcinka
Jula: W trójkącie ABC mamy AC=48, BC=30. Niech I środek ogregu wpisanego w trójkąt ABC, a
O środek okregu opisanego na ABC. Niech punkt D bedzie punktem przecięcia IO oraz AC. Oblicz
DI2.
28 lip 12:09
Jula: jeszcze kąt ACB=60o
28 lip 15:17
Jula: up
30 lip 13:16
Mila:
Coś obliczyłaś?
Może masz odpowiedź do zadania?
30 lip 16:18
5-latek:
![rysunek](rys/133208.png)
dzien dobry
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Probowalbym z Tw cosinusow obliczyc AB
Potem z tw sinusow obliczyk kąty tego trojkata
Potem moze dlugosc promieni ?
30 lip 17:42
Rafal:
![rysunek](rys/133209.png)
Kluczowe wydaje się być zastosowanie twierdzenia Eulera − możemy z niego obliczyć OI.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Eulera_(geometria)
Możemy wyznaczyć długości OC i IC, potem sinus kąta OIC, potem z twierdzenia sinusów w
trójkącie DIC możemy znaleźć zależność między x i y, a na końcu z twierdzenia cosinusów
obliczyć x i y.
Nie jest to ładne rozwiązanie, ale powinno zadziałać.
30 lip 19:03
Mila:
![rysunek](rys/133210.png)
1) Z tw. cosinusów :
|AB|=42
| 1 | |
2) PΔABC= |
| *48*30*sin60=360√3 |
| 2 | |
| 42 | |
3) Z tw. sinusów |
| =2R⇔R=14√3 |
| sin60 | |
| 48+42+30 | |
4) PΔABC= |
| *r⇔r=6√3 |
| 2 | |
5) W ΔCEI: |EC|=18, |CI|=12
√3
6)|OI|=2
√21
Dalej za godzinę, mam gości.
30 lip 19:43
Mila:
6) cd− obliczone wg wzoru: d
2=R*(R−2r)
|OI|=d
7) W ΔCIO:
|OC|
2=d
2+|CI|
2−2*2
√21*12
√3*cos(i)
sin(i) z jedynki trygonometrycznej:
| 3√21 | |
sin(i)= |
| sprawdź, (szkoda, że nie podałaś odpowiedzi) |
| 14 | |
8) w ΔCDI:
9)|Di|
2=|DC|
2+|CI|
2−2*|DC|*|CI|*cos(30)
stąd
|DI|=3
√21
=========
Myślę, że jest jeszcze jakaś własność, która uprości obliczenia po 6 punkcie.
30 lip 21:51