Długość krzywej
Lippi: Oblicz długość krzywej c(t) =(t−sin(t), 1−cos(t)), w zakresie −pi
![](emots/2/jezyk2.gif)
i.
Po wyliczeniu pochodnych i długości otrzymuję ∫
√2−2cos(t). Problemem jest wynik z całkowania.
Z pomocą wiki otrzymałem 2*2cos(t/2), (
https://pl.wikipedia.org/wiki/D%C5%82ugo%C5%9B%C4%87_%C5%82uku ~przykład) co nie może być prawdziwe, bo odpowiedź
do zadania brzmi 8, a wstawiając granice całkowania otrzymam 0. Pomoże mi ktoś wyliczyć tą
całkę? Nie mam pomysłu na podstawienie
![](emots/2/kwasny.gif)
Z góry dzięki
27 lip 19:21
Lippi: *Zakres: −pi; pi
27 lip 19:25
jc: √a2=|a|
27 lip 19:30
Lippi: Nie pomogłeś/aś
27 lip 19:34
jc: Widzę, że nie potrafisz skorzystać, ze wskazówki.
2−2 cos t = 2(1− cos2 t/2 + sin2 t/2 ) = 4 sin2 t/2
∫−ππ √2−2 cos t dt = 2 ∫0π 2 sin t/2 dt = − 8 [ cos t/2 ]0π = 8
27 lip 19:50
Lippi: Owszem, nie potrafiłem. To też miałem na myśli, bo była za "płytka"
![](emots/2/zeby.gif)
Dzięki! Załapałem
wszystko, do momentu zmiany granic całkowania. Możesz to jeszcze rozjaśnić?
27 lip 19:59
Lippi: A, okej. Chodzi o to, że f jest ciągła i parzysta na przedziale [a, b] i wtedy dolna granica
zmienia się na zero, a przed całkę wskakuję 2. Jeśli tego nie zrobię, dalej będzie wychodziło
0, racja?
27 lip 20:04
jc: Problem w ty, że dla t∊[−π,0], sin t/2 jest ujemne, a pierwiastek jest dodatni.
Pierwiastek z kwadratu to moduł.
27 lip 20:19