liczb spełniających warunek
tengosciu: Ile jest liczb całkowitych spełniających warunek ∛−12 < x < √12 ? Proszę o obliczenia!
a)23
b)12
c)9
d)6
27 lip 12:38
yht:
3√−12 < 3√−8 < 3√−1 < 0 < √4 < √9 < √12
3√−12 < −2 < −1 < 0 < 1 < 2 < √12
Szukane liczby to: −2, −1, 0, 1, 2. Jest ich 5 szt więc żadna (z podanych) odp. nie jest
prawidłowa
27 lip 13:54
Jerzy:
Odp: D)
27 lip 13:58
yht:
racja.. będzie D, bo jeszcze dojdzie √9 = 3
27 lip 14:01
ElizaR: (2<∛12<3 & 3<√12<4)⇒ wyjściowa nierówność przyjmuje postać
−3 + δ < x < 3 + ε dla pewnych ε, δ ∊ (0; 1 )
⇒ card {x: −3 + δ < x < 3 + ε dla pewnych ε, δ ∊ (0; 1 ) & x∊ Z} = card{−2,
−1, 0, 1, 2, 3}=
= 6.
27 lip 14:01
tengosciu: dzięki, nie ogarnąłem, że chodzi o całkowite liczby, zmyliły mnie te wysokie odpowiedzi
27 lip 16:04