Wytłumaczenie
Karolina: Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak się po
kolei robi ?
A) y=x
2e
x
26 lip 23:45
Adamm: a) x∊ℛ
y=x2ex
y'=(x2ex)'=(x2)'*ex+x2*(ex)'=(x2+2x)ex
y'=0 ⇔ (x2+2x)ex=0 ⇔ x2+2x=0 [ponieważ ex>0] ⇔ x=0 lub x=−2
y'>0 ⇔ (x2+2x)ex>0 ⇔ x2+2x>0 ⇔ x∊(−∞;−2)∪(0;∞)
y'<0 ⇔ x∊(−2;0)
pochodna dla x=−2 przechodzi od lewej do prawej z + na −, więc y koło tego punktu
najpierw rośnie, a potem maleje, więc mamy tam maksimum lokalne
dla x=0 mamy odwrotnie, pochodna przechodzi z − na +, mamy tam więc minimum lokalne
26 lip 23:56
wilk: ja ci to szybciutko wytłumacze karolciu:
trzeba otworzyć podrecznik i poczytac a jak się nie chce to lepiej iść na imprę i dać się
prze...
27 lip 17:13
wilk: albo dać się zjeść
27 lip 17:14