liczby zespolone
Adamm: | | 3+4i | |
Dowieść że ( |
| )n≠1 dla n∊ℤ+ |
| | 5 | |
26 lip 20:55
Mariusz:
Indukcyjnie
czy może z wzoru de Moivre
26 lip 21:17
Adamm: z wzoru de Moivre'a musiałbym wiedzieć że arccos(3/5) oraz arcsin(3/5) nie są wymiernymi
krotnościami liczby π, a tego nie wiem
i nie wiem jak to okazać, jeśli to prawda
indukcyjnie raczej nic się nie zrobi
27 lip 02:27
jc: Pokaż coś ogólniejszego, a mianowicie, że
jeśli a,b ∊ Z i (a+bi)n ∊ Z, to a+bi = ±k, ±ki, ±k±ki, k∊Z.
3+4i nie jest tej postaci.
Jak przeprowadzić dowód?
Co będzie w przypadku n=kp, gdzie p jest nieparzystą liczbą pierwszą.
n=kp, w=zk= A+Bi, A+Bi. Pokaż, że B=0. Wystarczy, że przedstawisz
potęgę w postaci sumy.
−−−
Przykład p=5. Możemy założyć, że nwd(A,B)=1.
(A+Bi)5 = (A5 − 10A3B2 + 5AB4) + Bi (5A4 − 10A2B2 + B4)
Drugi składnik = 0. 5|B, ale wtedy dla B≠0, 52 | 5A2 i 5|B, co przeczy temu, że
nwd(A,B)=1. Zatem B=0.
−−−
Pozostanie przypadek n=2m.
Dla m=0,1,2,3 znamy rozwiązanie (wymieniłem na początku).
Czy m=4 może dać coś więcej?
(x+yi)2 = k(±1 ± i) nie ma rozwiązań w całkowitych x,y za wyjątkiem x=y=0.
Mniej więcej tak to sobie wyobrażam,
27 lip 11:20
Adamm: dziękuję
27 lip 16:01