liczba punktów wspolnych okregu o rownaniu
myszka: (x+3)2 + y2 = 5 z prostą o równaniu y= −2x + 1 jest równa:
A. 0
B.1
C.2
D.3
26 lip 14:25
myszka: jak to rozwiązać?
26 lip 14:28
kochanus_niepospolitus:
y=−2x+1 <−−− podstawiasz za 'y'
(x+3)2 (−2x+1)2 = 5 <−−− rozwiązujesz to równanie
PS. odpowiedź D odpada na samym początku (prosta może mieć conajwyżej dwa punkty wspólne z
okręgiem
26 lip 14:38
Jerzy:
Do rownania okregu podstaw za y = −2x + 1 i zbadaj liczbe rozwiazan.
26 lip 14:38
myszka: dzieki
26 lip 14:44