Pierwiastek liczba zespolona
Mefju: Znajdź pierwiastki w liczbach zespolonych : 3√27
Proszę o wytłumaczenie jak robi się takie zadanie jeżeli jest to możliwe, chciałbym zobaczyć na
przykładzie tego jednego dowiedzieć się jak wykonywać inne, dziękuje i pozdrawiam.
26 lip 12:58
Adamm: szukasz rozwiązań równania
x
3=27
możesz to zrobić na kilka sposobów
pierwszy:
x
3−27=0
(x−3)(x
2+3x+9)=0
x=3 lub x
2+3x+9=0
Δ=−27
√Δ=±3
√3i
drugi:
wiemy że pierwiastkiem jest x=3
inne pierwiastki dostaniemy, jeśli pomnożymy 3 razy pierwiastki 3 stopnia z 1
trzeci:
27=27*(cos0+isin0)
| | 2πk | | 2πk | |
xk=3*(cos |
| +isin |
| ), k∊{0;1;2} |
| | 3 | | 3 | |
| | −1+√3i | | −1−√3i | |
x0=3, x1= |
| , x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
26 lip 13:10
Mefju: Bardzo Panu dziękuje a mam pytanie czy mógłby mi pan pomóc z tym prykładem : 4√−8−8√3i
te ostatnie "i" nie jest pod pierwiastkiem −8√3 tylko pod tym głównym, już mi pomagano z tym
przykładem tylko nie rozumiem o co chodzi ponieważ liczyłem moduł liczby zespolonej i potem
wzorem de Moviera, nie wiem czy tak jest dobrze.
26 lip 16:22
Mila:
z=−8−8
√3*i
|z|=
√82+(8√3)2=
√64+3*64=4*64}=2*8=16
φ∊III ćwiartki
z
k=
4√z
| | | | | |
zk=4√16*(cos |
| +i sin |
| ), dla k∊{0,1,2,3} |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | 1 | | √3 | |
z0=2*(cos |
| +i sin |
| )=2*( |
| +i* |
| )=1+√3*i |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 5π | | 5π | | √3 | | 1 | |
z1=2*(cos |
| +i sin |
| )=2*(− |
| + |
| i)=−√3+i |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | 4π | | 4π | | 1 | | √3 | |
=2*(cos |
| +i sin |
| )=2*(− |
| − |
| )=−1−√3 |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | | | | |
z3=2*(cos |
| +i sin |
| )=... licz dalej sam |
| | 4 | | 4 | |
26 lip 18:59
5-latek:
26 lip 19:00
Mefju: Bardzo dziękuje, mam jeszcze kilka pytań , proszę o wyrozumiałość, skąd sie biorą te kąty? jak
i po co wylicza się te FI ? Czy mogę ten drugi przykład policzyć sposobem z pierwszego
przykładu i odwrotnie ?
26 lip 22:34
26 lip 23:38
Mila:
Przeczytałeś teorię?
27 lip 18:49
Mefju : Przepraszam że odpisuję po takim czasie, czytałem na stronie matemaksa, dalej nie rozumiem
skąd wzięło się to 4π/3, nie rozumiem co to jest to zk, czy jest to wzór de moivrea? Co to
jest to z0, z1, z2, z3? Dlaczego w każdym z tych wyrazów zmienia się wartość po COS i SIN,
dokładniej dlaczego raz jest 4π/3 a raz 5π/6? Od czego to zależy? Co oznacza dla k w
przedziale 1,2,3?Resztę mniej więcej rozumiem, dziękuję i pozdrawiam.
19 sie 23:01
5-latek: To znaczy jaka reszte ?
Przeciez z tego co piszsesz to TY wszystkiego nie rozumiesz .
Skoro cosφ<0 i sinϱ<0 to sinus i cosinus razem sa ujemne w 3 cwirtce czy jest (π+φ)
| | 1 | | √3 | | π | |
cosinusϱ= |
| i sin φ= |
| to kat φ= 60o= |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
19 sie 23:27
Krzaku : Tak patrzę, czemu to jest 4π3? Wiem że trzecia ćwiartka ale nie liczy się argumentu z
tangensa? Wtedy byłby √3 270−60=210= 180+30 = π + π6 = 7π6 czy jednak źle myślę?
23 sie 10:19
Krzaku : | | 19π | |
W Z3 wychodzi mi 2(cos 19π3 + i sin |
| ) i dalej już nie wiem jak  nie umiem |
| | 3 | |
przekształcić tego π żeby użyć wzorów redukcyjnych.
23 sie 10:43
Jerzy:
| | 19π | |
A jakim to cudem wychodzi : |
| ? |
| | 3 | |
23 sie 10:52
5-latek: Mozesz liczyc argument z tangensa ale to zalezy od wykladowcy
Przeciez funkcje y= cosx i y=sinx to funkcje okresowe o okresie T=2π
| | 19 | | 1 | | 1 | | 1 | |
czyli |
| π= 6π+ |
| π= 3*2π+ |
| π= |
| π |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
23 sie 10:56
Jerzy:
Cześć
23 sie 10:57
5-latek: WItaj
Jerzy 
Nie liczylem tego
23 sie 10:58
Krzaku : | | 4π | |
Wyszło mi tak: 2( cos |
| + 6π}) to jeszcze podzielić przez 4 tylko mi nie udaje się tego |
| | 3 | |
napisać na telefonie
23 sie 11:06
Jerzy:
| | 22 | | 24 | | 2 | | π | | π | |
| = |
| π = |
| π − |
| π = 2π − |
| = − |
| |
| 4 | | 12 | | 12 | | 12 | | 6 | | 6 | |
23 sie 11:19
Krzaku : O kurcze, właśnie liczyłem 22π12 ale nie wiedziałem co zrobić dalej, i tak można dopisać
sobie 24 i potem to rozbić?
23 sie 11:38
Jerzy:
Jak widać można , bo: 22 = 24 − 2
23 sie 11:39
Krzaku : Dobrze, bardzo dziękuję
23 sie 11:55