Uzasadnij która liczba większa
Aleks: Uzasadnij która liczba jest większa
334 czy 233*59
26 lip 11:49
Pytający:
26 lip 14:50
Pytający: Ta z prawej
26 lip 14:54
kochanus_niepospolitus:
P = 233*59 = 224*29*59 = 224*(10)9 = 88*109
L = 334 = 316*318 = 316*99 = 98*99
oznaczmy: x = 9
P = 88*109 = (x−1)8*(x+1)9 = (x2−1)8*(x+1) > (dla x=9) > x17 + x16 − 8x15 −
8x14 >
> x17 (ponieważ: 8x15 + 8x14 < 8x15 + 9x14 = 8x15 + x15 = x16 )
L = x17
czyli L < P
26 lip 15:00
Aleks: a macie pomysł jak to zrobić z wykorzystaniem liczby e?
26 lip 15:37
: tak
26 lip 15:56
Aleks: Poproszę o wskazówkę. Bo jakoś tego nie widzę.
26 lip 16:44