rozwiąż nierówność
ola: mam problem z tą nierównością 1x3−8 +x2x2+4x+8 < 14x−8 proszę o rozwiązanie
25 lip 18:45
ola: w liczniku jest 1 a nie −1 i x zamiast −x nie wiem czemu tak to wygląda
25 lip 18:47
piotr: jak użyjesz U zamiast u to będzie to tak wyglądało:
| 1 | | x | | 1 | |
| + |
| < |
| |
| x2−8 | | 2x2+4x+ | | 4x−8 | |
25 lip 19:59
5-latek: x2−8= (x−2)(x2+2x+4)
2x2+4x+8= 2(x2+2x+4)
4x−8= 4(x−2)
25 lip 20:03
piotr: | x3+2 x2−4 x+8 | | 1 | |
| < |
| |
| 2 (x2−8) (x2+2 x+4) | | 4 (x−2) | |
| x (x+4) (x2−6 x+12) | |
| < 0 |
| (x−2) (x2−8) (x2+2 x+4) | |
| x (x+4) | |
| < 0 |
| (x−2) (x−2√2)(x+2√2) | |
x∊(−
∞; −4)∪(−2
√2; 0)∪(2; 2
√2)
25 lip 20:21
piotr: niestety rozwiązałem inną nierówność
25 lip 20:43