matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
p.ogólna
tom:
Wyznacz równania prostych przechodzących przez punkt (0,0), które tworzą z prostą k : 2x − y + 5 = 0 kąt 45stopni
25 lip 16:33
Janek191:
m : y = − 0,5 x y = 2 x + 5 y = − 0,5 x więc A = ( − 1, 3) y = a x 3 = − a p : y = − 3 x ========= S = ( − 2, 1) B = (x, y) więc
− 1+ x
= − 2 ⇒ − 1 + x = − 4 ⇒ x = − 3
2
3 + y
= 1 ⇒ y = − 1
2
B = ( − 3, − 1) y = a x
1
− 1 = −3 a ⇒ a =
3
1
s : y =
x
3
============== Odp .p : 3 x + y = 0
1
s :
x − y = 0
3
================ α = 45
o
25 lip 19:47
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick