geometria analityczna
tom: dwie wysokości k : 5x −3 y +5 =0, oraz l : x+y −1 =0. ponadto A (−2,1), wyznacz równania ogólne
prosych trójkąta
zero pomysłu
![emotka](emots/1/smutny.gif)
proszę o rozwiązanie nie wytłumaczenie zasad
25 lip 15:04
5-latek: Bo jak sie nie wie co ma sie policzyc to nie dziwota ze zero pomyslu
25 lip 15:26
Mila:
tom napisz dokładnie treść zadania. Jakie proste Δ?
Równania boków?
A − to wsp. wierzchołka Δ?
25 lip 21:18
5-latek:
![rysunek](rys/133190.png)
Dlatego to napisalem bez zadnej zlosliwosci
Pewnie to bedzie wspolrzedna wierzchokla ,bo na punkt przeciecia wysokosci to nie wyglada .
25 lip 21:33
jc:
Boki trójkąta leżą na prostych prostopadłych do prostych zawierających wysokości.
Proste te powinny zawierać punkt A=(−2,1) (pewnie miała być równość).
5x −3 y +5 =0, x+y −1 = 0
Proste do nich prostopadłe przechodzące przez A.
3x+5y=−1, x−y=−3
Proste te przecinają się z prostymi zawierającymi wysokości w pozostałych dwóch
wierzchołkach B i C.
3x+5y=−1, x+y=1, x=3, y=−2, B=(3,−2)
x−y=−3, 5x−3y=−5, x=2, y=5, C=(2,5)
25 lip 22:55
Mila:
![rysunek](rys/133191.png)
A=(−2,1)
Dwie wysokości zawierają się w prostych:
k : 5x −3 y +5 =0, oraz l : x+y −1 =0.
Wysokości Δ prostopadłe do odp. boków Δ
1) AC⊥l
AC: x−y+D =0 i A∊AC
−2−1+D=0 ⇔D=3
AC: x−y+3=0
2) AB⊥k
AB: 3x+5y+D=0 i A∊AB
3*(−2)+5*1+D=0⇔D=1
AB: 3x+5y+1=0
3) Wsp. C i B
B: x+y −1 =0 i 3x+5y+1=0 stąd po rozwiązaniu B=(3,−2)
C: 5x −3 y +5 =0 i x−y+3=0 stąd C=(2,5)
3) napisz równanie prostej
BC:
sprawdzę wynik.
25 lip 23:05
Mila:
Przepraszam
JC, zaczęłam pisać przed filmem, teraz dokończyłam,
nie widziałam Twojego wpisu.
25 lip 23:07