ff
kot prezesa: Przekątne rombu mają długości 12 cm i 12√3 cm. Ile wynoszą kąty tego rombu?
prosze o rysunek bo nie wiem czemu tutaj tangens mam uzyc
25 lip 15:00
Adamm:
![rysunek](rys/133186.png)
przekątne rombu przecinają się pod kątem prostym, w połowach
25 lip 15:04
Eta:
1 sposób
| 6 | | √3 | |
tgα= |
| = |
| ⇒ α=30o to β=60o |
| 6√3 | | 3 | |
kąty rombu mają miary : 2α=60
o , 2β=120
o
================
2 sposób
| 12*12√3 | |
P= |
| =72√3 i a2=36+108 =144 |
| 2 | |
P=a
2*sin2α
| √3 | |
144 sin2α=72√3 ⇒ sin2α= |
| ⇒ 2α=60o to 2β=120o |
| 2 | |
===============
3 sposób
Taki romb składa się z dwóch trójkątów równobocznych o boku a=12
zatem kąty rombu maja miary : 60
o i 120
o
=========
26 lip 00:05
Adamm: Eta, Cześć
26 lip 00:16