udowodnij, że liczba nie jest wymierna
Konrad98: Udowodnij, że
n√n nie jest liczbą wymierną dla naturalnych n ≥ 2
I nie mam pomysłów
25 lip 14:43
Adamm: f(x)=xn−n
f(n√n)=0
n√n>0 musi być dzielnikiem n, jeśli ma być wymierna
f(1)=1−n<0
f(2)=2n−n>0
to można udowodnić przez indukcję
dla n=2 mamy 2>0, prawda
dla n zakładamy że zachodzi 2n>n
dla n+1 mamy 2n+1=2*2n>2n>n+1
i funkcja jest dalej rosnąca więc dla k=3, 4, 5, ..., n również
f(k)>0
więc n√n nie jest dzielnikiem n, więc nie jest wymierna
25 lip 15:15
jc:
(a/b)n=n i a,b całkowite względnie pierwsze.
an = n bn
Jeśli n>1, to n ma dzielnik pierwszy p.
p|a, a więc pn|n i tu mamy sprzeczność.
p=n+r, r≥1, pn = (r+1)n ≥ 1+nr > n.
25 lip 15:35