posta ogolna
tom: Znajdź współrzędne punktu Q będącego obrazem punktu P(−1, −4) w symetrii osiowej względem
prostej k: 5x+4y−20=0
tylko i wyłącznie użycie postaci ogólnej nie kierunkowej !
25 lip 13:18
Jerzy:
Wyznacz prostopadla przez P, punkt przeciecia i wykorzystaj wzory na wspolrzedne srodka
odcinka.
25 lip 13:25
tom: a po co prosta k ?
możesz mi napisac warunek prostopadłosci i równoległości dla postaci ogólnej
nie ma tego w necie
25 lip 13:32
Jerzy:
−4x + 5y + D = 0 to jest prostopadła do danej.
25 lip 13:36
tom: skąd to coś ?
25 lip 13:43
tom: aaaa ok już wiem
a jak jest równolwgłej założenie?
25 lip 13:44
Jerzy:
Roznia sie tylko stałą.
25 lip 13:49
5-latek: Zawsze mozna z postaci kierunkowej czy innej przejsc na postac ogolna i odwrotnie wiec nie ma
co tutaj wydziwac
25 lip 13:50
tom: 5x+4y−20=0 ogólna
do niej prostopadła : −4x + 5y + D = 0
do niej równoległa :
![](emots/2/pytajnik.gif)
![](emots/2/pytajnik.gif)
?
25 lip 13:50
5-latek: 5x+4y+C1=0
I nie mow ze nie ma w necie .
25 lip 13:51
tom: kierunkowa jest bardzo prosta, w 3 klasie LO nie można się poruszac się juz kiernukową
bo bym sobie sam poradził
25 lip 13:52
5-latek: Nie opowiadaj glupot .Nawet ma studiach pracujesz na postacci kierunkowej
25 lip 13:54
tom: skoro nie wierzysz to zajmij się innymi zadaniami
25 lip 13:58
5-latek: Po prostu nie lubie jak ktos wydziwa
Druga rzecz . napisales Po co prosta k? To nie wiesz po co ? .Definicja symetrii osiowej
25 lip 15:19
Mila:
![rysunek](rys/133189.png)
k: 5x+4y−20=0
m⊥K i P∊m
m: 4x−5y+D=0
4*(−1)−5*(−4)+D=0⇔−4+20=−D
D=−16
m: 4x−5y−16=0
P'(x,y) punkt symetryczny do P=(−1,−4)
Punkt przecięcia prostych k i m:
5x+4y−20=0
4x−5y−16=0 po rozwiązaniu:
x=4 i y=0
S=(4,0) − środek odcinka PP'
x=9, y=4
P'=(9,4)
======
25 lip 20:36