programowanie
ciąg:
Mam takie zadanie:
0,10,20,30...90 wtedy ciąg dostaje wartość 0
1,11,21,31..91 dostaje wartość 1
2,21,31....93=3
.
.
.
.
.
9,19,29,39,...99=9
Jak napisać wzór na taki ciąg?
a) i%2==0 czuli jak będzie parzyste to się sprawdzi i dostanie 0
ale dalszych nie wiem jak napisać
25 lip 00:53
Jack:
2, 21, ... , 91
25 lip 01:04
Jack: Nie za bardzo rozumiem zasade tego ciągu... Czy nie ma byc tak:
0, 10, 20, ... , 90 −−> 0
1, 11, 21, ... , 91 −−> 1
2, 12, 22, ... , 92 −−> 0
...
9, 19, 29, ... , 99 −−> 0
25 lip 01:07
Jack: Znaczy wyniki tamte to 0,1,2,9 zamiast 0,1,0,0 oczywiscie.
Jesli to ma tak wygladac jak napisalem to w jakiej formie dostajesz ten ciag.
Czy sam go.masz hakos napisac?
Co to jest " i " ?
Bo ogolnie to badasz
(liczba % 10) =
i jesli = 1 to wynik jest 1
jesli 2 to wynik 2
25 lip 01:11
bezendu: if(i%10==0) wtedy dostanie 0
else if((i−1)%10==0) dostanie 1
else if((i−2)%10==0) dostanie 2
i tak dalej
Ciąg nie zadziała, bo musiałbyś wprowadzać dwie liczby żeby zbadał ich q.
Możesz jeszcze się męczyć i napisać w każdym warunku wszystkie te liczby.
![](emots/2/zeby.gif)
Ale jeśli tam jest w 3 linijce 92 i dostaje 2 bo inaczej to nie ma sensu i racji bytu.
25 lip 01:18