kwadrat
dora:
![rysunek](rys/133178.png)
Promień okregu wynosi 17. Kwdraty są pprzystjące oraz odlegość miedzy punktami przecięcia
przekatnych wynosi 17(
√3+1). Oblicz pole cześci kwadratu poza okregiem.
(te kwdraty sa na przeciwko siebie i okrąg przechodzi przez wierzchołki)
24 lip 21:56
Adamm: "odlegość miedzy punktami przecięcia przekatnych wynosi 17(√3+1)"
ta część jest bez sensu
25 lip 00:30
dora:
![rysunek](rys/133183.png)
To jest ten odcinek zaznaczony na czerwono własnie
25 lip 08:14
kochanus_niepospolitus:
![rysunek](rys/133184.png)
z tw. cosinusów
a2 =
b2 +
c2 − 2
bccos
α
gdzie:
a = 17
c =
![](emots/2/pytajnik.gif)
α = 45
o
1) wyznaczasz c (czyli połowę przekątnej kwadratu),
2) wyznaczasz bok kwadratu,
3) wyznaczasz pole wycinka koła który jest wewnątrz kwadratu,
4) obliczasz pole kwadratu,
5) odejmujesz te pola
25 lip 09:03