liczby
marysia: Liczba m to trzycyfrowa naturalna liczba i jest ona iloczynem trzech czynników: x , y i
10x + y , gdzie x i y są mniejsze niz 10 . Jaka jest możliwie największa wartość m ?
Istnieje na to jakiś sposób?
24 lip 19:31
Adamm: x, y są naturalne?
24 lip 19:34
marysia: chyba tak
24 lip 19:40
Adamm: x=1 to
m=10y+y2, dla y=9 mamy m=171
x=2 to
m=40y+2y2 dla y=9 mamy m=522
x=3 to
m=90y+3y2 dla y=9 mamy m=1053, dla y=8 mamy m=912
x=4 to
m=160y+4y2 dla y=8 mamy m=1536, dla y=7 mamy m=1316, dla y=6 mamy y=1104, dla y=5
mamy m=900
x=5 to
m=250y+5y2 dla y=5 mamy m>1000 dla y=4 mamy m>1000 dla y=3 mamy m=795
x=6 to
m=360y+6y2 dla y=3 mamy m>1000 dla y=2 mamy m=744
x=7 to
m=490y+7y2 dla y=2 mamy m=1008, dla y=1 mamy m<500
x=9 to
m=810y+9y2 dla y=1 mamy m=819
i odp. m=912 dla x=3, y=8
24 lip 19:51