ciag aytmetyczny
daria: Dany jest ciąg arymetryczy, gdzie a
1= 2, r=1.
| | 1 | | 1 | | 8 | |
Wykaż, że dla każdego naturalnego n wartość wyrażenia |
| an5+ |
| an3− |
| an |
| | 5 | | 3 | | 15 | |
jest liczbą naturalną.
24 lip 18:31
Adamm: a
n=n−1
| | (n−1)5 | | (n−1)3 | | n−1 | | n−1 | |
wyrażenie= |
| + |
| − |
| − |
| = |
| | 5 | | 3 | | 5 | | 3 | |
| | (n−1)*[(n−1)4−1] | | (n−1)[(n−1)2−1] | |
= |
| + |
| |
| | 5 | | 3 | |
tutaj bym skorzystał z małego twierdzenia Fermata
24 lip 18:37
daria: ale to zadanie maturalne....moze indukcja?
24 lip 18:39
Adamm: indukcja nie jest w zakresie maturalnym
zamiast an weźmy an+1, będzie prościej
n*(n4−1)=n*(n−1)*(n+1)*(n2−4+5)=n*(n−1)*(n+1)*(n−2)*(n+2)+5*n*(n−1)*(n+1)
korzystasz z tego że n*(n−1)*(n+1)*(n−2)*(n+2) to iloczyn 5 kolejnych liczb naturalnych,
więc dzieli się przez 5
podobnie robisz z drugim
24 lip 18:42
Adamm: a raczej 5 kolejnych liczb całkowitych
w końcu n≥0
ale to bez znaczenia
24 lip 18:44
daria: ok teraz jeasne dzieki
24 lip 18:45
Adamm: a
n=n+1
24 lip 18:45
daria: wszystko już wiem :0
24 lip 18:48