układ
Natan: W układzie równań:
x + y = m2 + 2
2x + y = 2m2 − 2m − 4
wyznacz wszystkie liczby m∊C , dla których wyrażenie:
( x − y/2 + 10 ) / (y−2) jest liczbą całkowitą.
24 lip 18:26
Adamm: x=m
2−2m−6
y=2m+12
y≠2 ⇔ m≠−5
| 2x−y+20 | | 1 | | m2−3m−2 | | 1 | | 38 | |
| = |
| *( |
| )= |
| *(m−8+ |
| ) |
| 2y−4 | | 2 | | m+5 | | 2 | | m+5 | |
| | 38 | |
m−8+ |
| musi być parzyste oraz m+5 musi być dzielnikiem 38 |
| | m+5 | |
38=2*19 ma 4 dzielniki naturalne
1, 2, 19, 38
m+5=1 lub m+5=−1 lub m+5=2 lub m+5=−2 lub m+5=19 lub m+5=−19 lub m+5=38 lub m+5=−38
m=−4 lub m=−6 lub m=−3 lub m=−7 lub m=14 lub m=−24 lub m=33 lub m=−43
| | 38 | |
m∊{−4; −6; −3; −7; 14; −24; 33; −43} i dla wszystkich m−8+ |
| jest parzyste |
| | m+5 | |
24 lip 19:23
piotr: x = −6 − 2 m + m2, y = 2 (4 + m)
( x − y/2 + 10 ) / (y−2) = ((−3 + m) m)/(2 (3 + m)) = −3 + m/2 + 9/(3 + m)
⇒ m =−6 lub m = 6
24 lip 19:39