ciąg
daria: | | 32 | | 1 | |
Dany jest ciąg an= |
| . Wyznacz resztę z dzielenia |
| przez 11. |
| | 2n | | a1000 | |
24 lip 18:15
Saizou :
| | 32 | | 25 | |
a1000= |
| = |
| =2−995 |
| | 21000 | | 21000 | |
Z MTF mamy, że
2
10≡1 (mod 11) /
99
2
990≡1 (mod 11) /*2
5=32
2
995≡32≡10 (mod 11)
| | 1 | |
zatem reszta z dzielenia |
| wynosi 10 |
| | a1000 | |
24 lip 18:22
daria: dzieki
24 lip 18:24
daria: a da się zrobić inaczej bo to zadanie maturalne
24 lip 18:25
Saizou :
Wystarczy zauważyć, że przy dzieleniu przez 11 mamy odpowiednio reszty
2=0 r 2
22=4= 0 r. 4
23=8= 0 r. 8
24=16= 1 r. 5
25=32= 2 r. 10
26=64= 5 r. 9
27=128= 11 r 7
28=256= 23 r 3
29=512= 46 r 6
210=1024=96 r. 1
211=2048= 186 r 2
....
zauważ że kolejne reszty z dzielenia będą się powtarzać.
Wystarczy wziąć potęgę 5, bo 995 jest podzielne przez 5, czyli reszta to 10
24 lip 18:38
daria: teraz już jasne dzieki
24 lip 18:41