logika
maćku:
jeżeli x2=16, to x=4
czy to zdanie jest prawdziwe czy fałszywe?
z jednej strony to prawda bo 42=16, ale z drugiej strony jest jeszcze jedno rozwiązanie
24 lip 15:10
Blee:
Masz zdanie
p ⇒ q
Sprawdź prawdziwość zdania dla x=−4, czyli p=1 i q=0
24 lip 15:14
maćku: hm, no to by był fałsz
24 lip 15:15
Adamm: 0−3=?
24 lip 15:16
maćku: ee, −3 ale co to ma do tego?
24 lip 15:17
mat: nie, nie jest prawdą
Prawdą jest,że x=4 ⇒x2=16 ale nie x2=16⇒x=4
24 lip 15:21
maćku: ok, dzięki
24 lip 15:49
piotr: jeżeli x2=16, to (x=4) lub (x=−4)
24 lip 19:51
Jerzy:
Oj..poczytać trochę...przecież x2 = 16 nie jest zdaniem,tylko formą zdaniową,więc o czym ta
dyskusja ?
25 lip 00:12