trudny przykład
off: Wyznacz m tak aby równanie (x
2−2mx−4(m
2+1))(x
2−4x−2m(m
2+1)) = 0 miało 3
rozwiązania.
Nie umiem tego jakoś ogarnąc do końca
24 lip 09:40
StrasznyNieogar: Pokaż jak zaczynasz
24 lip 09:42
off: tzn nie wiem jakie muszą być wszystkie warunki
24 lip 09:43
off: czy wystarczy ze delta pierwszego bedzie zero a drugiego większa od zera i na odwrót?
24 lip 09:49
off:
24 lip 15:27
Adamm: no więc tak
jeśli dla choć jednego z nawiasów mamy Δ<0, to już mamy co najwyżej 2 rozwiązania,
więc musi być Δ≥0
teraz załóżmy że dla jednego mamy Δ=0, to dla drugiego musimy mieć Δ>0 oraz pierwiastek
z pierwszego musi być różny od tych z drugiego
czyli to jest pierwsza opcja
druga to że Δ>0 dla obu oraz mają jeden wspólny pierwiastek
24 lip 15:32
off: Czy wystarczy ze z wzorów Vieta porównam sumy i iloczyny, aby zobaczyć kiedy są różne
pierwiastki?
24 lip 15:40
Adamm: Δ1=20m2+16, Δ2=8*(m3+m+2)
jeśli Δ2=0 to m=−1 i mają wspólny pierwiastek x=2, więc pierwsza opcja odpada
teraz załóżmy że m≠−1 to muszą mieć wspólny pierwiastek czyli
x2−2mx−4(m2+1)−[x2−4x−2m(m2+1)]=(4−2m)x+2*(m−2)(m2+1)=0
m=2 lub x=m2+1
czyli albo m=2, i wtedy oba wielomiany są równe, i mamy jedynie 2 pierwiastki, albo
m≠2 oraz x=m2+1 jest pierwiastkiem
dalej coś sam pokombinuj
24 lip 15:43
Adamm: x=m2+1
(m2+1)2−2m(m2+1)−4(m2+1)=0
m2+1−2m−4=0
m2−2m−3=0
m=−1 lub m=3
m=3 to mamy
x2−6x−40=0 ⇒ x=10 lub x=−4
x2−4x−60=0 ⇒ x=10 lub x=−6
faktycznie mamy 3 pierwiastki
odp. m=3
24 lip 16:06
Adamm: 3 rozwiązania*
24 lip 16:08